Nu je als cursusleider bij GigaKids wil beginnen komen er misschien allerlei vragen op.
Hieronder kan je de antwoorden vinden van vragen die eerder zijn gesteld.
Staat je vraag er niet bij? We horen het graag. Dan kunnen we onze lijst weer aanvullen
We geven de typeles meestal aan groep (6), 7 en 8. (Groep 6 is discutabel: Als ze in groep 6 al een opstel of verslag moeten typen, dan is het handig als ze het dan al kunnen.) Dus overleg met de school of ouder is altijd handig.
Je kan de typecursus op een school geven, maar ook in een wijkgebouw, bibliotheek of thuis. Het is belangrijk dat je computers ter beschikking hebt met internet. Dus kijk even wat de mogelijkheden zijn.
Typeles geven op een school is het gemakkelijkste, je hoeft dan weinig moeite te doen om cursisten te krijgen. Er is elk jaar een nieuwe groep 6/7/8. Als een school onvoldoende computers heeft, bedenk dan even (samen met de directeur) hoe je dat op zou kunnen lossen. Wat laptops bijplaatsen bijv. of wellicht is er een andere school of buurthuis in de buurt met computers.
Het is het beste om een school persoonlijk binnen te lopen. Dan zien ze een gezicht. Mailen, schrijven of mailen blijkt in de praktijk minder succesvol.
Als je binnenkomt dan vraag je naar de directeur. Als hij/zij er niet is dan vraag je wanneer je het beste even terug kan komen. Als hij/zij er wel is vraag je of hij even 10 minuutjes tijd voor je heeft en vertel je waarvoor je komt.
Als een school aangeeft dat ze al een typecursus aanbieden, is het altijd goed om even door te vragen. “Wat goed dat jullie al een typecursus aanbieden. Welke cursus wordt hier gegeven? En bevalt dat? Ik werk met het programma wat GigaKids heet en we geven elke week les. Onze vraagprijs ligt tussen de 125 en 150 euro, afhankelijk of er bijvoorbeeld huur gevraagd wordt op locatie. Ik zal mijn flyer achterlaten voor het geval jullie later nog meer willen weten. Is het goed dat ik over een tijdje nog een keer binnenloop?” Het is daarom altijd handig wat de concurrenten doen zodat je hierop in kan spelen:
Pica en nog een andere organisatie geven geld aan de school als een kind van deze school mee doet aan een (online-)cursus van hen. Je kan dan zeggen dat je bereid bent om huur voor de ruimte te betalen.
Bij Typetuin geven ze minder lessen waardoor er vaak 2 weken tussen de lessen zit waardoor er minder snel ingegrepen kan worden als kinderen de fout in gaan. Ook is hun examen normaal gesproken online en niet met iemand erbij, zoals wij dat doen.
Bij Typeworld is ook geen examen. Dit moet eventueel apart geregeld worden.
Kijk ook even wat er verder lokaal nog wordt aangeboden. Wat is hun vraagprijs, welk programma gebruiken ze?
Een vrij normaal huurbedrag ligt tussen de 5 en 15 euro per les.
Veel scholen vragen geen vergoeding, het is tenslotte voor de kinderen van de school. Je kan het zien als een extra service waar de ouders heel blij mee zijn. Maar er zijn scholen die toch een vergoeding vragen voor het gebruik van de ruimte. Dit bereken je natuurlijk door in je cursusprijs.
Een cursus bestaat uit 12 lessen plus een examen. Dus 13 keer in totaal. Een les duurt 45 minuten tot een uur. Dat hangt ook een beetje van jezelf en je eigen voorkeur af.
We hebben een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering waar je je bij aan kan sluiten. Dit kost op moment van schrijven 35 euro per jaar en loopt van september tot september. Meedoen kan maar is niet verplicht.
Wat er onder valt en meer informatie over de verzekering kan je vinden op:
http://www.gigakids.nl/aansprakelijkheidsverzekering/
Computers? Die vallen niet onder de verzekering omdat ze niet ons eigendom zijn. Daarom kunnen we ons daar niet voor verzekeren en de school/locatie zal daarvoor verzekerd zijn.
Diefstal? Daar moet de school/locaties zelf voor verzekerd zijn, want het is hun inboedel en niet die van ons.
Glas? Een glasverzekering valt niet onder de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Als een kind door een ruit valt of kapot maakt dan valt dit onder de verzekering van de ouders van het kind.
Het is dus ook niet mogelijk om onze verzekering uit te breiden met bijv. diefstal en glasverzekering.
Zodra je een locatie hebt, kunnen we je vermelden op de website onder locaties. Je kan ons daarvoor mailen met: je naam, provincie, locatie, e-mailadres en eventueel telefoonnummer en website.
Zodra je aanmeldingen hebt dan weet je dus zeker dat je gaat beginnen. Dan gaan we een overeenkomst regelen en het startpakket. In dit startpakket zit alles wat je nodig hebt om een goede start te maken. Het bevat o.a. een handleiding met wat je per les moet/kan doen, waar op te letten etc.
De prijs van het startpakket is 1-malig €75,55 incl 21% BTW. De prijs van een code is €23,50 excl 21% BTW.
In het startpakket zit de aanvraag voor de officiële VOG, hier moeten wij namelijk nog iets op invullen.
Factuur voor VOG mag je (uit eigen naam) bij ons inleveren, dan storten we dat bedrag aan je terug.
Na het geven van de tweede les geef je het aantal cursisten aan ons door. Je krijgt dan een factuur en na betaling de diploma’s en certificaten.
GigaKids is BTWplichtig. Als je niet veel lesgeeft, hoef je geen BTW af te dragen vanwege de kleine ondernemersregeling. Als je veel typelessen geeft, dan is het mogelijk gunstig om je aan te sluiten bij het CRKBO. Hier zijn kosten aan verboden, dus dan moet je kijken of deze kosten minder zijn dan de btw die je moet afdragen.
GigaKids organiseert ook contactmomenten voor alle cursusleiders onderling: Zo’n twee keer per jaar hebben we een netwerkborrel, meestal in Houten. Je kan dan andere cursusleiders ontmoeten en ervaringen uitwisselen.
Ook hebben we een besloten Facebookgroep waarin je elkaar vragen kan stellen en tips kan uitwisselen. Verder hebben we op de website voor cursusleiders een FAQ en forum.
En we mailen regelmatig rond met nieuws en allerlei andere leuke en nuttige dingen.
Je hebt al van ons een stapeltje flyers ontvangen.
Hier een stukje over de digitale varianten van GigaKids & Typetrainer.
We hebben pdf voor je van de flyer van GigaKids flyer en TypeTrainer:
http://www.gigakids.nl/wp-content/uploads/Gigakids-Flyer-A4-nieuwe-huisstijl.pdf
http://www.gigakids.nl/wp-content/uploads/Gigakids-Flyer-A4-typecursus-volwassenen-1.pdf
Je kan de tekst op de achterzijde natuurlijk gewoon aanpassen naar wat jij wil communiceren. Je kan de pdf naar Word omzetten op https://www.2pdf.nl/
Eenmaal klaar sla je hem op als een .doc/.docx en zou je hem zo naar school kunnen sturen.
De ouders kunnen deze dan ook ingevuld (digitaal invullen) naar jou terugsturen.
Als je deze verstuurt als PDF is hij niet invulbaar namelijk… dan moeten de ouders gaan uitprinten en met pen invullen. Da’s voor jou weer extra werk… Hoop dat je ermee uit de voeten kan!!! 🙂
Opzetjes voor de achterkant van de flyer kan je vinden op
http://www.gigakids.nl/wp-content/uploads/Flyer-GigaKids-achterkant.pdf
Huisstijl: Lettertype van de voorzijde van de flyer zijn: Helvetica Regular en Bold.
Qua huisstijl het mooist als je daarop voortborduurt.
Mogelijk heb je deze fonts niet op je computer. Als alternatief zou je dan Arial Unicode MS kunnen gebruiken.
Mocht je alvast een website of Facebook-pagina willen maken voor de typecursus, dan kan dat natuurlijk. Overleg dan wel even welke domeinnaam of bedrijfsnaam je wilt gaan voeren. De woorden “’Giga” en “Gigakids” willen we hier in principe niet in verwerkt zien, omdat dit verwarring kan scheppen.
Vraag: Heeft iemand ervaring met het geven van proeflessen als promotie van de gigakids typecursus?
Twee reacties van docenten:
1.Ik werk met een inloopuur of inloopmiddag. Op 2 computers zet ik les 1 oefening 1 klaar.
Op 2 andere computers een spelletje. De kinderen kunnen het dan proberen. Folders leg ik neer.
Ondertussen beantwoord ik de vragen van de ouders. Hij mij werkt het goed. Ik heb hierdoor cursisten gekregen. Zowel op scholen als in mijn ‘eigen’ computerruimte.
Wel van iedere bezoeker telefoonnummer en mailadres noteren!
2. Ik heb een praatje gehouden op een ouderavond. Wat verteld en via het digibord het programma laten zien en de onderwijzer wat laten typen.
Vraag: Ik heb een kraampje gehuurd om de typecursus te promoten. Heeft iemand tips?
Antwoorden:
– flyers neerleggen
– banner laten maken (drukwerkdeal)
– oude typemachine neerzetten
– lijst neerleggen waarop ze naam en e-mail adres achter kunnen laten
– Misschien raden hoeveel aanslagen jij per minuut kan halen voor een klein prijsje? Kan je meteen demonstreren hoe het uiteindelijk gaat! En dan ieder uur herhalen of zo?
– Zet er een bakje M&M’s bij. Bied ze aan bij mensen, dat heb je gelijk contact.
– Ik laat vaak wedstrijdjes doen met vriendjes/vriendinnetjes tegen elkaar
– Iets verloten….
– korting als ze zich die dag opgeven?
Wil je een praatje houden voor de klas? Voor de kinderen of de ouders? (Ouderavond) Hieronder wat ideeën:
– Is er een digibord? Dan kun je via internet op gigakids inloggen en e.e.a. laten zien. Dit kan met je proefcode die je hebt om het programma te kunnen bekijken.
– Wellicht heeft iemand (de kringloop) een oude typemachine die je mee kan nemen en dan iets over vertellen.
– Je kan vertellen waarom je “typejuf” gaat geworden en waarom blind typen zo handig en leuk is. Iets over houding en vingerstand?
– Of de quiz over typen en computers en veilig internet in de klas doen. (zie op www.gigakids.nl)
Wil je een proefcode voor bijv. een demonstratie voor de klas of een proefles? In principe kan je de proefcode gebruiken die je zelf hebt ontvangen om de cursus te kunnen bekijken.
Vraag: Geven jullie ook korting als er twee kinderen uit één gezin deelnemen aan dezelfde cursus?
Antwoord: Het is natuurlijk aan jou of je dat wilt doen. De meesten doen het niet, het komt veel te vaak voor ……
Reactie cursusleider: Ik geef een korting van 25 euro wanneer iemand een groepje van 6 kinderen aanmeld. Ik maak daar ook reclame mee.
Vraag: heeft er iemand ervaring met lesgeven op tablets met toetsenbord?
Antwoord: Meestal gaat het goed. Maar probeer het even uit, want het programma wordt hier niet specifiek op getest. Zo heel af en toe lijkt iemand nl. toch tegen problemen aan te lopen waarvan we de oorzaak niet weten.
Maar….. het toetsenbord is waarschijnlijk wel een stuk kleiner dan een normale, dus niet helemaal ideaal. Als er geen keus is op de locatie dan bij voorkeur het huiswerk laten typen op een normaal toetsenbord als dat kan. Zo leert het kind de juiste afstanden te bepalen…
Ervaring docent: Ik heb toetsenborden met usb-aansluiting aangeschaft voor de tablets op scholen. Gaat prima.
Dat gaat prima! Bij een laptop wel even extra opletten dat ze de polsen niet laten doorzakken en laten rusten op de laptop.
Tip: touchpad uitschakelen en een aparte muis erbij gebruiken, zodat je niet per ongeluk de touchpad aanraakt.
Een los toetsenbord aansluiten kan natuurlijk ook altijd!
Apple computer is prima. Als de mensen een Microsoft Office-pakket hebben geïnstalleerd, hebben ze er WORD op zitten. Apple heeft standaard een ander tekstverwerkings-programma. Dat werkt ook hoor. Een anders kun je altijd nog werken met Open-Office-Writer. WORD gebruiken we soms voor extra activiteiten tijdens de les maar is niet absoluut noodzakelijk.
Wil je de cursisten zelf een laptop laten meenemen? Dat kan natuurlijk ook. Maar een goed idee om dan je eigen algemene voorwaarden op te nemen voor wie het risico van beschadiging van de laptops is.
Ga je je eigen laptops gebruiken? Ook hier is het goed om iets in je algemene voorwaarden op te nemen. Zoiets als: “Bij schade aan de laptops behouden we ons recht voor de kosten te verhalen op de cursist.”
Of: “De cursist(e) maakt gedurende de les gebruik van de computerapparatuur op de leslocatie. Schade, door opzet of onoordeelkundig gebruik, aan door verstrekte apparatuur/materiaal komt voor rekening van de cursist(e).”
De laptops vallen niet onder de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering van GigaKids, tenzij er, zoals we begrijpen, tijdens de les iets gebeurt. Verder zijn ze jouw eigendom en behoren tot de inboedel mochten ze bijvoorbeeld gestolen worden. Vraag het anders ook even na bij je eigen verzekering.
Wil je werken met algemene voorwaarden? Dan kan natuurlijk, dat is aan jou. Sommige cursusleiders laten hun algemene voorwaarden aan het begin van de cursus tekenen. Sommigen zetten het op hun website. Of bij een digitaal inschrijfformulier moeten de mensen een vinkje zetten dat ze akkoord zijn met de alg vw. Sommigen doen er helemaal niets aan. Dat is dus aan jou maar het kan handig zijn.
Een voorbeeld van algemene voorwaarden kan je vinden op http://www.gigakids.nl/voorbeeld-algemene-voorwaarden-cursusleider-gigakids/
Bijvoorbeeld:
– Cursist meldt zich per mail
– Reply met inschrijfformulier incl. alg.vw, in de bijlage
– Vraag in de mail om het inschrijfformulier in te vullen en te ondertekenen (beide pagina’s) en te retourneren. Dat kan per post of ze kunnen het inscannen en terug mailen. Zo ontvang je dus ALTIJD een handtekening onder de algvw.
Als je een digitaal inschrijfformulier hebt, moet je dus iets digitaal laten aanvinken.
Iedereen doet het op z’n eigen manier …
De ervaring is dat kinderen dan meestal wat drukker zijn, maar op zich is het geen probleem. Gewoon proberen dus. Een idee zou nog kunnen zijn om even een pauze in te lassen voordat de typeles begint, maar wie is er verantwoordelijk als er wat gebeurt…… Even wat te drinken geven misschien als dat kan?
Dat kan natuurlijk ook. Probleem is dan hoeveel je laat betalen. De meeste cursusleiders vragen het normale cursusbedrag in dit geval. Mogelijk kan je de lessen wel wat korter maken. Of toch kijken of je er nog 1 of 2 cursisten bij kan krijgen. Je kan aan degene die zich heeft aangemeld vragen of er misschien nog wat vriendjes of vriendinnetjes zijn die mee willen doen zodat je de prijs wat kan drukken? Korting geven als ze dat doen?
Een typecursus tijdens schooltijd komt bijna nooit voor. De leraren zijn te druk met het draaien van hun eigen programma. De school de mogelijkheid aanbieden kan natuurlijk altijd!
TIP: Je kan de school een speciale aanbieding doen als het tijdens schooltijd kan en/of de hele klas meedoet!!!
Een paar reacties van cursusleiders over tijd van lesgeven:
1) Ik geef de cursus direct na schooltijd. Ik heb eens gepolst voor de avond maar dat viel niet in goede aarde. Er zijn veel ouders die later thuis zijn van het werk, zitten met eten en met eventueel brengen en weer halen.
2) Als je het op de school geeft zou ik even met de directeur overleggen. Destijds gaf deze bij mij aan dat hij het prettig vond dat het vlak na schooltijd was omdat er dan nog leraren aanwezig waren en ik niet alleen in het gebouw was.
3) Ik heb 2 locaties waar ik ‘s avonds les geef, gaat prima!
Bij grote scholen kan je de groep opsplitsen en dan aansluitend na elkaar lesgeven na schooltijd. Dit gaat ook prima als je het maar van te voren aankondigt.
De aanvraag voor de verklaring omtrent gedrag sturen wij je op in het startpakket.
Die moet je zelf verder invullen, en dan inleveren bij je gemeente.
Van hen krijg je dan (binnen 4 weken) een Verklaring Omtrent Gedrag thuis die je naar Judith opstuurt.
Je mag de kosten van de verklaring bij ons declareren.
Hiervoor willen wij de originele bon ontvangen of een factuur die je uit jouw naam uitschrijft aan GigaKids.
Laat ons tevens even het rekeningnummer weten naar waar we het geld kunnen overmaken.
We kunnen het email adres @gigakids.nl
Je kan er dan dus mee ontvangen maar niet mee versturen.
Daarom is het misschien handiger om een apart email adres aan te maken voor de typecursus?
Hier gaan we mailen, werken in de Cloud, Spreadsheet, Mediawijsheid, Powerpoint, Google docs en Word!