Veilig internetten

Internetten is hartstikke leuk. Je kunt op internet heel veel informatie vinden. Informatie voor een werkstuk, sport of hobby’s, maar ook muziek en spelletjes.
Maar er staan ook rare dingen op internet. En als je gaat chatten kan je ook vervelende mensen tegenkomen. Dus internetten is heel leuk, maar je moet wel een beetje opletten.

Hieronder vind je tips hoe je veilig kunt internetten:

Als je op internet iets vervelends ziet of meemaakt, vertel het dan aan je ouders of leraar. Of aan iemand anders die je vertrouwd. De meeste websites zijn leuke en interessant, maar je kunt ook rare dingen tegenkomen.

Op internet weet je nooit zeker met wie je te maken hebt! Als iemand in een chatruimte zegt dat hij/zij 14 jaar is, kan het ook een volwassene zijn.

Als je zelf een website hebt of een profielpagina (zoals Facebook), denk dan goed na over wat je er op zet. Of zorg ervoor dat niet iedereen hem kan zien.

Geef nooit zomaar je adres, telefoonnummer of foto’s. Je weet niet wat anderen daar mee doen. Een wachtwoord is alleen van jou. Vertel het dus aan niemand.

Wil je afspreken met iemand die je via internet kent? Spreek dan af op een plek waar veel mensen zijn. Neem iemand mee en laat thuis weten waar je bent. 

Chatten is leuk, maar stop als het vervelend wordt of als je je niet meer veilig voelt. Praat er thuis over, ook als je gemene of vervelende e-mails krijgt.

Gebruik je een webcam? Laat je dan nooit overhalen om rare dingen te doen, zoals wanneer iemand je vraagt om je uit te kleden voor je webcam. Dat klinkt misschien raar, maar er zitten ook rare mensen op het internet. En iemand kan een filmpje van jou overal neerzetten, ook op YouTube! 

Als je een e-mail met een foto van jezelf verstuurt, dan kan die ook doorgemaild worden naar anderen. Die kunnen hem bijvoorbeeld op YouTube zetten.

Blijf altijd vriendelijk en eerlijk en schrijf geen lelijke dingen over anderen. Anderen kunnen jouw mailtje doorsturen of ergens op een website zetten.

Als je gewoon een beetje nadenkt en je verstand gebruikt, dan is er niets aan de hand. Je weet nu in ieder geval waar je op moet letten. Maar mocht er toch iets vervelends gebeuren, ga dan naar iemand die je vertrouwd voor hulp.

Wil je er met iemand anders over praten dan kan dat ook:

* Bel gratis de Kindertelefoon: 0800 – 0432 Internetsite: www.kindertelefoon.nl .

* Bel gratis de hulplijn van Pestweb: 0800 – 282 82 80

* Bellen kun je Pestweb op schooldagen van 2 uur tot 5 uur s’middags. Internetsite: www.pestweb.nl .

 

Aanmelden

Kijk snel voor een locatie bij jou in de buurt!

Locaties →
dyslexie

Computer vaardigheden

Hier gaan we mailen, werken in de Cloud, Spreadsheet, Mediawijsheid, Powerpoint, Google docs en Word!

dyslexie

Leren programmeren

WIL JE LEREN PROGRAMMEREN? Maak je eigen spellen met Scratch!!!.

quiz

Typeles voor Volwassenen

Met persoonlijke begeleiding. Lees meer.

Login

×